در میان بازارهای مالی، بورس از سرعت نقدشوندگی بالایی برخوردار است،سرمایهگذاران میدانند با سرمایهگذاری در بورس میتوانند در کمترین زمان نسبت به سایر بازارها سرمایه خود را به پول تبدیل کنند. چنانچه در بازارهایی مانند مسکن یا خودرو سرمایهگذاری کنیم ممکن است در شرایطی خاص ماهها برای نقد کردن سرمایه زمان صرف کنیم اما باید توجه داشته باشیم روی این میزان از نقد شوندگی باید کنترل وجود داشته باشد.
بازارگردانان چه کسانی هستند و چه زمانی به آنان نیاز داریم؟ با توجه به نوسان در بازار سهام که گاها حتی یک خبر مثبت و یا منفی میتواند در بالا یا پایین رفتن شاخص تاثیرگذار باشد، به این ترتیب که بازارگردانان در قالب افراد و یا شرکت هایی ظاهر میشوند که با داشتن بخش زیادی از اوراق بهادار یک شرکت عرضه و تقاضای بازار را کنترل مینمایند. هدف بازارگردانان از این کار کسب سود و درآمد است و به این شکل در بازار پول تزریق کرده و باعث فعال نگه داشتن بازار میشوند.
بازارگردانی چگونه انجام میشود؟
برای توضیح این مطلب تصور کنید بازار در حالتی قرار دارد که صف فروش ایجاد شده در این شرایط بازارگردانان وارد عمل میشوند و سهمهایی که برای فروش گذاشته شده خریداری میکنند، این کار باعث میشود که قیمت سهم به شکل شدید کاهش نیابد. این اتفاق در بازاری که صف خرید ایجاد شده به شکل برعکس اتفاق میافتد. با این کار نوسانی متعادل در بازار ایجاد میشود.
وظایف بازارگردانان چیست؟
1- حفظ تعادل بازار
2- کنترل دامنه نوسان قیمت در بازار از طریق خرید و فروش سهام
3- جلوگیری از نوسان شدید قیمت
4- نزدیک کردن قیمت خرید و فروش
5- کاهش هزینه معاملات
با توجه به اینکه بازار همیشه در حالت صف خرید و فروش قرار ندارد چرا بازارگردانان به این حیطه وارد میشوند و این کار میتواند چه سودی برایشان داشته باشد؟
در شرایط عادی بازارگردانان با استفاده از سهام زیادی که در دسترس دارند و خرید و فروش و نوسانگیری میتوانند به سودهای بالایی دسترسی پیدا کنند.